Palaute
Tiedotearkisto
Materiaalisalkku
Joukkueiden uutisia ja kertomuksia
Varusteiden hankinta
Leirit
 P95 Superpuumat

« Kaikki joukkueet
» Etusivu   » P95 Puumat   » Puumakalenteri   » Puumaluettelo   » Palaute   » Uutiset   » Puumahuolto   » Puumalinkit  

Puumien peliasu


Puumien college

Puumahuolto

Opettele itse pitämään huolta varusteistasi ilman äitisi apua. Huolehdi, että varusteesi ovat tallessa, sopivat, kunnossa ja puhtaat. Älä säilytä märkiä ja hikisiä tavaroita kassissa ellei tarkoituksesi ole kompostoida niitä. Varusteiden puhtaus, siisteys ja hyvä hoito pidentävät niiden ikää ja säästävät kustannuksia.

Vaatteet

Siisti ja puhdas peliasu lisää katu-uskottavuutta vastustajien silmissä. Vaatteet likaantuvat kuitenkin joka pelissä ja harjoituksissa. Pyri vaihtamaan niitä riittävän usein. Kiinni kuivunut lika aiheuttaa helpommin hiertymiä iholle, kuluttaa vaatetta nopeammin ja sitä on vaikeampi saada pesussa irti. Toisaalta liiallinen pesu voimakkailla pesuaineilla kuluttaa myös vaatetta. Vaihda ainakin alusvaatteet ja sukat mahdollisuuksien mukaan joka liikuntakerran jälkeen. Vältä pukemasta puhtaita vaatteita likaiselle iholle ja päinvastoin.

Uusien kenkien hankinta ja käyttöönotto

Jalkapalloa pelataan monenlaisella alustalla. Ihannetapauksessa pelaajalla on eri kengät hiekalle ja nurmelle. Yksilläkin kengillä pärjää ja silloin junioreille suositellaan pehmeäpohjaisia kiintonappulakenkiä, varsinkin jos suurin osa ajasta pelataan hiekkakentillä. Irtonappulakenkien kova pohja saattaa aiheuttaa kiputiloja kasvuikäisten jalkaholviin.

Hyvät jalkapallokengät ovat kooltaan sopivat. Kasvunvaraa ei voi kovin paljoa olla. Tuntuma palloon katoaa ja liian isot kengät voivat rikkoutua helpommin. Liikkumatilaa pitää kuitenkin hiukan olla. Liian pieni kenkä painaa ainakin isovarpaan kynttä ja kipeyttää jalan varmasti. Perinteisten pyöreiden nappuloiden sijaan on saatavana myös vinoneliön muotoisia nappuloita. Niiden on todettu pienentävän riskiä nilkkojen nyrjähtelyyn. Sisällä saleissa tulee käyttää kenkiä, joiden pohjasta ei irtoa väri.

Kaupan hyllyllä oleva kenkä ei yleensä ole jalkaasi riittävän sopiva ja valmis käytettäväksi. Tässä on yksi tapa nahkakenkien käyttöönottoon.

 1. katso, etteivät nauhat ole liian pitkät – lyhennä tarvittaessa
 2. kastele kengät kunnolla – ne voi vaikka upottaa vesiastiaan
 3. laita kengät jalkaan, sido nauhat tiukalle
 4. kävele edestakaisin ja tunnustele mahdollisia hankauskohtia
 5. venyttele nahkaa kohdista, jotka painavat tai hankaavat ensin käsin päältäpäin. Ota kengät jalasta ja jatka painelua sekä venyttelyä sisältäpäin jollain tylpällä esineellä. Tyypillisiä paikkoja ovat kantapää, isovarpaan kärki ja pikkuvarpaan ulkosivu
 6. kuivaa kenkien pinta ja anna niiden kuivua hyvin
 7. kun kengät ovat kuivuneet, rasvaa ne
 8. käytä uusia kenkiä aluksi vähän aikaa kerrallaan

Pelikenkien hoito

Hyväkään kenkä ei kestä mitä tahansa ja kuluu nopeasti ilman huoltoa. Kenkien säännöllinen hoito lisää niiden käyttöikää ja ehkäisee hiertymien ja ihottumien syntymistä. Jo pelkästään hygieniasyistä ei kannata käyttää toisten kenkiä. Samankokoinenkin kenkä on lisäksi yleensä täysin sopimaton sinun jalkaasi ja saa helposti hiertymiä aikaan.

 • tyhjennä kengistä irtoroskat ja puhdista myös ulkopuolelta hiekka, kura ym. aina heti käytön jälkeen
 • laita kengät kuivumaan tarvittaessa ja huolehdi, että kenkä kuivuu kunnolla myös sisältäpäin – avaa nauhoja ja vedä kengän kieli suoraan
 • rasvaa nahkakengät silloin tällöin niin nahka pysyy vettä hylkivänä ja joustavana eikä kuivu korpuksi - muista puhdistaa ja kuivattaa kengät hyvin ennen rasvausta
 • säilytä kengät lämpimässä (ei liian kuumassa) ja kuivassa paikassa – huomioi, että jos ne jäävät muiden tavaroiden alle, ne voivat muotoutua kippuraan

Pallo

F-10 ikäiseksi asti juniorit pelaavat nro 3 pallolla. Pidä pallo puhtaana ja kuivana, niin sen pinta pysyy ehjänä. Säilytä pallosi kuivassa ja lämpimässä paikassa. Älä unohda palloasi ulos. Säänkestävänkin pallon nahkapinta menee pilalle, jos sitä liotetaan sateessa. Tarkista ennen jokaista harjoitusta, että pallossa on riittävästi ilmaa.

Sääret suojaan

Muista käyttää säärisuojia paitsi peleissä myös harjoituksissa. Suojat suojaavat jalkoja pahimmilta iskuilta. Tarkista, että myös säärisuojasi ovat sopivan kokoiset. Liian pienet eivät anna tarvittavaa suojaa ja liian isot vaikeuttavat liikkumista ja pallon hallintaa. Väärän kokoiset suojat voivat myös aiheuttaa hiertymiä. Säärisuojatkin tulisi pitää puhtaina. Ne voi yleensä pestä mietoa pesuainetta käyttäen.

Kiinnitä huomiota myös sukkiin

Ei aina tule ajatelleeksi, että sukat ovat yleisin iho-ongelmien aiheuttaja jalkapallossa. Käytä ohuehkoja sukkia ja vaihda ne päivittäin. Älä vedä sukkia liian tiukalle niin, että varpaita kiristää. Älä jätä niitä liian löysällekään. Sukkamakkarat hiertävät nopeasti jalat kipeiksi. Huolehdi, etteivät säärisuojien kumilenkit jää rullalle sukkia puettaessa. Uudet sukat kannattaa pestä ja venytellä hyvin ennen käyttööottoa, jotta ne pehmenevät mukaviksi käyttää.

Vesi vanhin voitehista

Nestetasapainon säilyttäminen harjoituksissa, peleissä ja varsinkin pitkissä turnauksissa on tärkeää. Huolehdi, että sinulla on juomaa mukana ja että pullo on ehjä ja tiivis. Kaupan hyllyllä pullot ovat yleensä tiiviitä, mutta sen heittely ja pyörittely hiekassa saa hyvänkin pullon vuotamaan. Pullo voi haljeta tai korkin väliin voi mennä hiekanmuruja, jotka naarmuttavat korkkiin uria, joista vesi pääsee valumaan ulos. Onko kivaa jos on kova jano ja juoma on kassin pohjalla ja kastellut muutkin tavarat kuten eväät ja vaihtovaatteet. Tultuasi kotiin harkoista tai peleistä, tyhjennä pullo, pese se ja laita kuivumaan.

 Puhtaus on puoli ruokaa

Peseydy aina harjoitusten ja pelien jälkeen. Lyhytkin suihku virkistää ja poistaa tukkaan ja iholle kuivuneen hien ja lian.

Jalkojen hyvinvointi on jalkapalloilijalle tärkeää. Hiertymät, kovettumat, tulehdukset ja jalkasienet voivat johtaa vääristyneisiin asentoihin ja liikeratoihin juostessa ja pallon hallinnassa ja sitä kautta aiheuttaa turhaa kipua, loukkaantumisia ja nopeus kärsii. Varsin suuri merkitys niiden ehkäisemiseksi oikeanlaisten varusteiden lisäksi on puhtaus.

Pese jalkasi päivittäin vedellä ja pesunesteellä – muista myös varvasvälit. Kuivaa jalkasi huolellisesti – muista taas varvasvälit. Tarvittaessa jalat voi pesun jälkeen rasvata perusvoiteella. Rasvattu iho kestää paremmin kenkien ja sukkien aiheuttamaa rasitusta. Unohda nyt kuitenkin varvasvälit. Älä laita rasvaa niihin härskiintymään. Yleisissä tiloissa peseytyessä voi käyttää muovisia sandaaleja sieni- ja tulehdustartuntoja välttääkseen.

Puuma hoitaa kyntensä

Pesun yhteydessä on hyvä tarkastella jalkoja muutenkin. Haavat ja kovettumat kannattaa hoitaa heti kuntoon ennen kuin ne pahenevat kovin kipeiksi tai tulehtuvat. Känsät ja muut kovettumat ovat usein merkki huonokuntoisista tai sopimattomista kengistä. Leikkaa varpaan kyntesi tarvittaessa. Liian pitkä kynsi kipeyttää äkkiä varpaan päähän. Toisaalta liian lyhyt kynsi ei anna suojaa varpaan kärkeen ja voi aiheuttaa kynnen sisäänpäin kasvua. Kynnen pituus on hyvä, kun siinä on hivenen vapaata tilaa ja sen reuna tuntuu varpaan päätä painaessa. Oikea leikkaustapa on myös tärkeä. Leikkaa kynsi suoraan varpaan pään mukaisesti. Älä leikkaa kynsien kulmia liian syvään. Kynsi voi alkaa kasvaa sisäänpäin tai kynsivalli voi tulehtua. Lohjenneet kynnet on hyvä viilata tasaisiksi leikkaamisen jälkeen.

Alku- ja loppuverryttely

Harjoituksissa ja peleissä lihaksisto joutuu kovalle koetukselle. Tule aina ajoissa paikalle ja varaa aikaa ennen rajujen suoritusten alkua verryttelylle. Alkulämmittelyksi sopii parhaiten kevyt juoksu palloa kuljettaen. Verryttelyn avulla lihakset saadaan lämpimiksi ja joustaviksi. Lämmittelyn lisäksi on hyvä venytellä lihakset. Tällä tavalla toimien suorituskyky paranee ja loukkaantumisen riski pienenee.

 Älä vedä yhtään kovaa vetoa ennen kuin olet verrytellyt lihaksesi!

Suorituksen lopuksi muista kevyt verryttely ja lihaksia rentouttava venyttely. Tee venytysliikkeet aina huolellisesti ja oikein. Venytä tasaisen rauhallisesti - ei nykien. Venytyksen pitää tuntua, mutta ei saa sattua.

P95 Superpuumat

 
 © 2005 F.C. Kasiysi Espoo r.y. SLU  |  Sporttisaitti  |  tulosta sivu