TERVETULOA REILUN JA REIPPAAN HARRASTUKSEN PARIIN - TERVETULOA KASIYSIIN!

 

Urheiluseurojen liikuntakasvatus on perinteisesti painottunut oman lajin harjoitteluun koululiikunnan turvatessa liikunnan monipuolisuuden. Koululiikunnan etuna on koulutettujen opettajien ammattitaito. Liikunta on monipuolista ja liikkeet opetetaan tekemään oikein. Koulujen liikuntatuntien väheneminen on kuitenkin siirtänyt vastuun nuorten liikuntakasvatuksesta entistä enemmän urheiluseuroille ja samalla valmentajien ja vetäjien vastuu oikeasta liikuntakasvatuksesta on lisääntynyt. Vain harvalla seuralla on mahdollisuuksia palkata ammattitaitoisia ohjaajia, joiden avulla myös lajiharjoituksista saadaan monipuolisia ja nuoren yleistä liikunnallisuutta lisääviä.

 

F.C. Kasiysi on suuri seura. Juniorijalkapalloiluun keskittyneessä seurassamme on yli 1100 nuorta jalkapalloilijaa; tyttöjä ja poikia. Olimme vuoden 2002 lopulla Suomen neljänneksi suurin jalkapalloseura. Iso jäsenmäärä mahdollistaa, että seura voi panostaa toiminnan laatuun eri tavalla kuin pieni seura; kustannus jäsentä kohti on pienempi. Kasiysissä on kokopäiväinen valmennuspäällikkö ja junioripäällikkö. Heidän avullaan Kasiysin valmennuslinja on rakennettu siten, että voimme tarjota kaikille halukkaille hyvän liikuntakasvatuksen. Olemme panostaneet monipuolisuuteen, toisten huomioon ottamiseen ja henkilökohtaisten taitojen kehittämiseen. Pyrkimyksenämme on pitää nuoret liikunnan parissa mahdollisimman pitkään tarjoamalla heille mahdollisuuden iloiseen harrastukseen, joka huomioi myös lahjakkaiden pelaajien kehitystarpeet. Palkalliset ohjaajat takaavat oikean valmennuslinjan, mutta sen lisäksi seura tarvitsee vapaaehtoisia, joiden avulla seuran ja joukkueiden toimintaan hoidetaan.

 

Olen huolestunut ihmisten omahyväisyydestä. Kaikkea pitää olla, mikään ei saa maksaa mitään ja omasta vapaa-ajasta ei tingitä yhteisen hyvän eteen, ellei siitä itse hyödy. Tämä näkyy liian usein juniorijoukkueiden toiminnassa. Oman lapsen joukkueen toimintaan osallistutaan, mutta seuran eteen ei olla valmiita satsaamaan. Helposti valitetaan seuran taloudenhoidosta, harjoitusolosuhteista ym. harrastukseen liittyvästä, mutta kuitenkaan ei osallistuta seuran yhteisiin kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin, joissa seuran toimintaa kehitetään. Unohdetaan, että vain osallistumalla voidaan vaikuttaa ja ei huomata, että hyvin toimiva seura helpottaa myös joukkueiden toimintaa.

 

Kasiysissä on monia pieniä tehtäviä, joiden hoitamiseen tarvitaan vapaaehtoisia. Mitä suurempi aktiivisten vanhempien joukko on, sitä helpommin asiat hoituvat ja sitä vähemmän se työllistää yksittäistä henkilöä. On turha kuvitella, että vain itsellä on kiireellinen ja vastuullinen työ. Meillä kaikilla on arki ja juhla, työ ja vapaa-aika samalla tavalla. Itse tiedän vain omat menoni, en toisten. Kysymys on siitä, etsinkö pelkästään omaa etua, vai uskallanko tunnustaa, että myös minä voin auttaa ja kehittää lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla osan omasta vapaa-ajastani ohjatun seuratoiminnan hyväksi. Nyt on aika toimia, huomenna voi olla liian myöhäistä!

 

Kirjoittaja Mikko Vesala toimi FC Kasiysin puheenjohtajana vuosina 1999 – 2003 ja toimii vuodesta 2003 FC Espoon puheenjohtajana.